Tolcsva a kastélyok városa - sokan így emlegetik, pedig nem is város, de kastélyok azért vannak, melyek közül a Szirmay-Waldbott-kastély az, ami korhű kiállítás keretében mutatja be az egykor a kastély falai között zajló nemesi életet. A Helia-D Herba-kastély is fogad vendégeket. Egyénileg különleges kozmetikai kezelésekre van lehetőség, csoportos foglalkozás keretében pedig szappant és tokaji aszús krémet is készíthetünk, melyekhez előzetes időpont egyeztetés szükséges.

A Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza, valamint a Tájház látogatása is nagyon megéri. Elmerülhetünk a borkészítés múltjában és megelevenednek előttünk a helyi emberek mindennapjai.

A Szirmay és a Waldbott nemesi családok hétköznapjait és ünnepeit mutatja be a kiállítás, melyhez tárlatvezetés is kérhető. Előtte és utána pedig a kastély kávézójában lehet egy kicsit lazítani.
Különleges kozmetikai kezelések, tokaji aszús krém- és kézműves szappan készítés élménye vár a látogatókra ebben a XVII. században épült kiskastélyban, a minőségi kozmetikumkészítés nagy múltú hazai cége, a Helia-D Kft jóvoltából.
A bormúzeumban a lelkes helyi lakosok felajánlásaiból származó, a hegyaljai szőlőtermesztésnél és borkészítésnél használt korhű eszközök és kiállítási tárgyak láthatóak a múzeumban.
A tájház A község központjában, a Kastélypark mellett lévő kis házat újította fel és állította vissza eredeti formájára a települési önkormányzat, melyben korhű bútorok és használati tárgyak kiválóan mutatják be a zsellér élet színterét.