Mielőtt nekivágunk a települést körülölelő hatalmas erdősségeknek, és az azokat behálózó túraútvonalaknak, érdemes bebarangolni a három Huta, vagyis Újhuta, Középhuta és Óhuta utcáit. A következőkben egy sétatervre fűzve szeretnénk Önnek bemutatni a falu nevezetességeit, emlékhelyeit, és legfontosabb látnivalóit.

A kiemelt helyek megtekintése közben múltat idéző sétát tehet a népi építészet helyi remekei között, amelyeket az olykor 100 évesnél is régebbi parasztházak képviselnek. Jellegzetességük a gazdagon, legtöbbször vallási jelképekkel, szoborfülkével és évszámmal díszített homlokzat, valamint az épület hosszanti oldalán végigfutó tornác. Az eredeti vagy közel eredeti állapotukban megőrzött parasztházaknak köszönhető az utcák egységes arculata és különleges hangulata. A régi lakóházak mellett különös értéket képviselnek az előkertekben és az út mentén álló feszületek is, amelyeket a község lakói oltalmazó vagy felajánló céllal állítottak fel az elmúlt évszázadok során. A település utcáinak bebarangolása közben megtapasztalhatják a helyi emberek vendégszeretetét, betekintést nyerhetnek egy apró falucska mindennapjaiba, a dolgos hétköznapok és a békés ünnepnapok világába.

Számos túraútvonal indul innen, melyekhez segítséget Háromhuta honlapján találtok. Ezekből két rövidebb, 10-15 km-es túraútvonalat (2-es és 6-os) ajánlunk nektek, amit azok is bátran bevállalhatnak, akik nem gyakorlott túrázók.

2. túra: Újhuta - Gerendás-rét - Kerek-kő - Szpalanyica-rét - Újhuta
Távolság: 11,2 km
Szintkülönbség: 300 m

6. túra: Középhuta - Mlaka-rét - Sólyom-bérc - István-kút - Gerendás-rét - Újhuta - Középhuta
Távolság: 16,6 km
Szintkülönbség: 470 m